Út a fenntarthatóság felé

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom tagjaiként feladatunknak tartjuk, hogy felelős keresztény szakemberekként a társadalomban, a közbeszédben fontos kérdésekről indítsunk párbeszédet. Szándékunk, hogy hívő és nem hívő ember egyaránt tegyen közös otthonának megóvása érdekében. Számunkra az, hogy védelmezői legyünk ennek a minket körülvevő gyönyörű világnak “lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is másodlagos szempontja a keresztény tapasztalatnak”, ahogy azt Ferenc pápa a Laudato Si’ kezdetű enciklikájában fogalmaz.

A holnapi napon egy Kaposvárról és környékéről történő online beszélgetés keretében elindítjuk a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Harmadik Előrehaladási Jelentésének országos megismertetését. A beszélgetésben a 2017-18-as években Magyarországon tapasztalható folyamatok alapján értékeljük a fenntarthatóság felé való átmenetet. A Tanács felhívásának megfelelően nem csak az akkori helyzetet értékeljük, hanem „fenntarthatósági fordulatot hirdetünk”. Mit mutatnak az országos adatok? Milyen úton jár az éppen tárgyalt település és térsége a fenntarthatóság felé való átmenetben? Milyen feladata van az önkormányzatnak, a helyi gazdasági szereplőknek és a lakosságnak ezen az úton? – ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni meghívott előadóinkkal.

A szeminárium-sorozatunk több magyarországi településre – a járványhelyzetre tekintettel kizárólag online – viszi el a jelentést. Az adott helyszínen tartandó alkalmat általában az Egyházmegyével és egy kiválasztott világi környezetvédő civil szervezettel közösen szervezzük. Nem titkolt szándékunk, hogy a megoldásban keresztény és ateista együtt dolgozzon és közösen alakítsa ki az adott település és térsége fenntarthatósági javaslatait, együtt hajtsa végre a fenntarthatósági fordulatot.