MTVSZ levele

Tájékoztatjuk, hogy a 2001/42/EK irányelv és a 2/2005 (I. 11.) Korm. rendelet előírásai alapján stratégiai környezeti vizsgálatok készülnek a 2021-2027 közötti időszakban az Európai Unió támogatásával megvalósuló operatív programokról, melyek kapcsán megkezdődnek a társadalmi egyeztetések.

A vizsgálatokat a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztések Koordinációjáért Felelős Helyettes Államtitkársága koordinálja. A vizsgálat célja, hogy feltárja az operatív programok lehetséges környezeti hatásait, és javaslatokat tegyen a környezeti és fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a programozási és megvalósítási folyamatban.

Az elkészült jelentések megtalálhatók az alábbi weboldalon: https://www.palyazat.gov.hu/operativ-programok-strategiai-kornyezeti-vizsgalati-jelentesei

A felületen a dokumentumok megismerése mellett lehetőség van azok véleményezésére is. Kérjük, hogy a hivatkozott honlapon található véleményezés funkció segítségével rögzítse észrevételeit az egyes jelentésekhez megjelölt határidőkig. (Felhívjuk figyelmét, hogy a véleményezéshez regisztráció szükséges). A most megjelent környezeti jelentések (IKOP Plusz, GINOP Plusz, KEHOP Plusz és TOP Plusz) véleményezési határideje: 2021. június 3.

A stratégiai környezeti vizsgálati jelentésekkel kapcsolatban a Miniszterelnökség műhelytalálkozókat szervez a jelentések véleményezését elősegítendő.

A műhelytalálkozók időpontjai:

IKOP Plusz (Integrált Közlekedésfejlesztési OP)
2021. május 18. (kedd) 14-16 óra.
Program és jelentkezés a következő űrlapon: https://forms.gle/uiiEmtHcP2RXH18U6

GINOP Plusz (Gazdaságfejlesztési és Innovációs OP)
2021. május 20. (csütörtök), 14-16 óra
Program és jelentkezés a következő űrlapon: https://forms.gle/w2acetQMw1b3nKo

TOP Plusz (Terület- és Településfejlesztési OP) és KEHOP Plusz (Környezeti és Energiahatékonysági OP)
2021. május 25. (kedd), 14-16 óra
Program és jelentkezés a következő űrlapon: https://forms.gle/uqdCM4EJYmSYqSbJ9

A Miniszterelnökséget a stratégiai környezeti vizsgálatok társadalmi egyeztetésében a Magyar Természetvédők Szövetsége segíti. További információ: opskv@mtvsz.hu