Megjelent az “Éghajlatváltozás és egészség” jelentés és kézikönyv

Az éghajlatváltozás az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdéssé vált, de az emberek, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető hatásai, más szintén fontos kérdésekhez képest, eddig kevés figyelmet kaptak. Számos nemzetközi tanulmány és kiadvány készült már, amelyek globális szinten értékelik a klímaváltozás egészségkockázatait, így egyre inkább indokolttá vált egy kifejezetten Magyarország helyzetével foglalkozó „Éghajlatváltozás és egészség” című, a nemzetközi és hazai tudományos eredményeket összefoglaló jelentés elkészítése. Az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága 2020 júliusában megbízta az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpontot egy, ezzel a kérdéssel foglalkozó jelentés elkészítésével. A Kutatóközponthoz tartozó Szociológiai Intézetben már több mint 20 éve folynak az éghajlatváltozás és a társadalmi változások kapcsolatát vizsgáló kutatások, amelynek egy része szorosan kapcsolódik az „Éghajlatváltozás és egészség” témakörhöz. A Kutatóközpont a minél szélesebb körű együttműködés kialakítása érdekében a természet- és a társadalomtudományok különböző területein dolgozó neves szakembereket kért fel arra, hogy vegyenek részt a Jelentés és egy Kézikönyv elkészítésében, amely néhány megvalósítható programot és javaslatot mutat be, amelyek felhasználhatók a klímaváltozás egészségkockázatainak csökkentése céljából.

Levelünkkel most azért keressük meg, mert elkészült a Jelentés és az ahhoz kapcsolódó Kézikönyv.

A Jelentés, a Jelentés Vezetői Összefoglalója és a Kézikönyv az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpontot honlapján elérthető:

A Jelentés legfontosabb megállapítása, hogy az éghajlatváltozás már jelenleg is veszélyezteti az emberek, az állatok és a növények egészségét. Az előrejelzések alapján pedig biztosra vehető, hogy ez a veszély az elkövetkező években és évtizedekben minden országban, így Magyarországon is növekedni fog. A bemutatott eredmények alapján a természet további várható változásaihoz való alkalmazkodásra akkor van lehetőség, ha egyéni, családi, közösségi és társadalmi szinten is megerősödnek az öko- és klímatudatos társadalmi értékek és normák és ennek eredményeként a helyi közösségek és a társadalmak újra békében élnek a természettel.

Bízunk benne, hogy a Jelentés és a Kézikönyv hozzájárul az éghajlatváltozás egészségkockázatainak csökkentéséhez és egy széles körű társadalmi együttműködés kialakításához.