EU-Mercosur

Az EU és négy dél-amerikai tagállam között megkötött (EU-Mercosur) kereskedelmi egyezmény tárgyalásai tavaly zárultak le, jelenleg a tagállamok, azaz az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyására vár az egyezmény, amelynek hatására jelentősen megnőne a mezőgazdasági termékek Európába történő exportja. Ez azon túl, hogy hátrányosan érintené az európai gazdákat, a GRAIN tanulmánya szerint kb. 34%-kal növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett az Európában betiltott, de a dél-amerikai országokban engedélyezett növényvédőszerek bejutása a kontinensre az élelmiszereken keresztül aláásná az európai élelmiszer-biztonságot.

francia kormány felkérésére készített elemzés szerint az egyezmény hatására a Mercosur országokban megnövekedett marhahús-termelés évente legalább 25%-kal fokozná az erdőirtás mértékét, és további 36 ezer km² esőerdő elpusztítását vonná maga után évente (ez nagyjából annyi, mint a Dunántúl területe). A francia tanulmány azt is kimondja, hogy ha figyelembe vesszük az éghajlatváltozás által okozott gazdasági károkat, akkor az egyezmény nettó gazdasági egyenlege negatív lesz.

 A témával kapcsolatban ajánljuk még figyelmetekbe Az emberek, egészségük és a bolygó kiárusítása – az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény valódi ára c. kiadványunkat:

https://mtvsz.hu/uploads/files/EU-Mercosur.pdf

Számos európai parlament és kormány fejezte ki kétségét az egyezmény jelenlegi formában való elfogadásáról – néhány példa: Belgium, Hollandia, Írország, Franciaország, Németország. Tavaly az Európai Parlament fogadott el hasonló határozatot.

Három évvel ezelőtt Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja az EU-Mercosur kereskedelmi egyezményt. A Nemzeti Agrárkamara 2018. szeptemberében szintén aggályait fejezte ki a tervezett egyezménnyel kapcsolatban.

A képlet egyszerűen kifejezve: az autóipar és néhány multinacionális vállalatnak gazdasági bevétel növekedést hozna az egyezmény, míg a dél-amerikai és az európai emberek többségének és a természetnek kára származna belőle.

Ezért javasoljuk a magyar civil szervezeteknek is, hogy csatlakozzanak az egyezményt ellenző civil petíciókhoz.