Dávid Bea

Szociológus, egyetemi tanár. A Semmelweis Egyetem, EKK, Mentálhigiéné Intézet igazgatója, valamint a SE IV/3 doktori program vezetője. Az MTA TK Szociológiai Intézet tudományos tanácsadója. Az Otthon Segítünk Alapítvány kuratóriumi elnöke, 2012-2016 között az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tagja, 2011-től a HUNNET (magyar kapcsolathálózat elemzők társasága) elnöke.

Fő kutatási területei: kapcsolathálózat elemzés, család- és egészségszociológia.  Jelenleg futó kutatásai: a rendszerváltás családtörténeteinek utánkövetéses elemzése, a roma szakkollégiumi hálózat szociológiai vizsgálata, valamint a magyarországi Integrációs és dezintegrációs folyamatok elemzése kapcsolathálózati módszerekkel.

Számos tanulmány és könyv szerzője. 2007-ben a Századvég kiadónál jelent meg Albert Fruzsinával közösen írt könyve, Embert barátjáról. A barátság szociológiája címmel. 2016-ban a L’Harmattan kiadó gondozásában A rendszerváltás családtörténetei címmel publikált. A könyv négy másik szerzője: Barna Ildikó, Bóné Veronika, Hegedűs Réka és Izsák Éva.

Kutatási témáiról (emberi kapcsolatok, család) többször tart előadást plébániai felkérésre is.

2016-tól a T72 Mozgalom család munkacsoportját vezeti. 2016-ban Erdő Péter bíboros úr felkérésére az Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottságának tagja.

Férje ortopéd orvos, négy gyermekük és egy unokájuk van.