A teremtésvédelem és a kisközösség

Kint és Bent

Milyennek akarok látszani az első randevúmon? Milyennek látszom harminc év házasság után a feleségem számára? Milyennek látszunk házaspárként a gyermekeink, az ismerőseink szemében? Milyen képet szeretnék mutatni magamról, mint felelős keresztényről? Milyennek látják a keresztényeket azok, akik kívülről nézik a vallásosságot? Milyennek látja a politika, a gazdaság, a másik vallás, és milyennek a szomszéd?

Van-e bármi hasonlóság a belső példaképeim, a kifelé mutatott képem, és a talán magamnak sem bevallott belső életem között?

Igen, lehetnek ezek az alapkérdései egy olyan kézikönyvnek, amely „Kint és Bent” címmel született a keresztény kisközösségek számára. Ez a könyvecske mégsem pont ezt kínálja: a címe arra utal, hogy hasonlít-e a ruhásszekrényem rendje az életem rendjére. Hogy a magamért vállalt felelősségem kapcsolódik-e a környezetemért vállalt felelősséggel. Hogy megismerik-e mások a közösségemet arról, hogy szeretjük egymást.

A könyvecske a Háló kisközösségi kiadványainak egy darabja. Kisközösségek számára kínál témát, kérdéseket és módszertant az összejöveteleikhez. A téma minden foglalkozás esetében ateremtésvédelemhez kapcsol, a cél pedig, mint a korábbi kiadványok esetében is, Isten keresése.

A könyv szerkesztése, kialakítása közben ébredtünk rá, hogy a téma nemcsak végtelenül gazdag, de sokkal több kérdést szül, mint kereken megfogalmazható választ. Ha alakul egy-két jó beszélgetés a könyv nyomán, talán a Föld nevű életterünk is fellélegzik egy-egy pillanatra.

A korábban született, hasonló módszertani kiadványaink is ilyen nyomon alakultak ki, különböző témacsokrok mentén a kisközösségi alkalmak megformálásának segítésére.

  • A Felütés az induló közösség problémáit, az élő struktúra kialakulását segíti.
  • Az Evező Jézus vízzel kapcsolatos csodáit hívja segítségül a kisközösségi élményhez.
  • A Saru nélkül az egyes apostolok mozdulatain és mondatain keresztül próbál Jézushoz közel kerülni.
  • Az Anima a női archetípusokat szemlélve segít a női kisközösségeknek.
  • A Hangoló egy különleges léleknyitogató, őszinte beszélgetésre biztató társasjáték, korosztálytól függetlenül. Már 2 személytől jétszható.

Sok felnőtt kisközösséggel előfordul, hogy témát keres magának.Vannak ifjúsági közösség-nevelő mozgalmak (cserkészet, Regnum Marianum, Csücsop, Antiochia…), amelyek igen mélyen elültetik a közösség iránti vágyat a tagokban, akik aztán felnőtté válvakeresnek új formákat a létükhöz. Más módon is rátalálhatunk felnőttként a közösségi létforma gazdagító lehetőségeire. Ha segít a kérdéseknek, módszertani változatosságnak, imamódoknak ez agyűjteménye, érdemes használni. Arra születtek ezek a könyvek, hogy Isten Országa épüljön általuk.

Legyen így! Szeretettel:

Bayer Róbert

Budapest, 2020. december 9.

A Háló kiadványai megrendelhetők itt:

  • halo@halo.hu
  • Tel: 20-351-5375, 20-66-33-444.

Átvétel megbeszélt időpontban a Háló Közösségi és Kulturális Központ – S4-ben (1052 Bp. Semmelweis u.4), vagy más helyszínen. Kérésre postán is feladjuk. Bővebben a kiadványokról: https://halo.hu/kiadvanyok