A jövő közlekedéséről

Barna Zsolt (72 Tanítvány Mozgalom)

A gazdasági-társadalmi folyamatok és a technológia fejlődése, ezen belül a közlekedési rendszerek a történelem egésze alatt kölcsönösen alakították egymást. Ipari forradalmakon keresztül eljutottunk az elsősorban egyéni közlekedési eszközökre és robbanómotorokra alapuló közlekedési rendszerig. Fenntartható ez az irány?

A kérdésre a választ az elmúlt néhány évtized fő fejlődési irányainak eredményei között kell keresni. Az informatika és kommunikáció fejlődése segítheti a kapacitásaink mind hatékonyabb kihasználását és szervezését, de egyben csökkentheti a mobilitási igényeket is (távmunka, stb.). A megosztáson alapuló megoldások (Bubi, Airbnb, Wikipédia, stb.) is a meglévő javaink hatékony felhasználását segítik, de egyben az emberek közötti kapcsolatokat is erősíthetik. A társadalom egyre erősödő igénye a fenntarthatóságra és környezetvédelemre segítenek a fejlesztési irányait meghatározni.

A közlekedés területén napjainkban zajló forradalmi változások, elsősorban az autonóm járművek és a közösségi járműhasználat alapvetően megváltoztathatja a városi létünket, városi a területhasználatot, a közlekedéshez és így egymáshoz való viszonyunkat. Hozzászólásomban néhány példával illusztrálva mutatom be e terület lehetőségeit, kihívásait és az ebből eredő feladatainkat.